abon | gebakken, uitgeplozen vlees |
agar agar | gelatine afkomstig van een soort zeewier |
air kelapa asli | echt kokoswater |
ajam | kip |
ajam goreng | gebakken kip |
ajam panggang | geroosterde gekruide kip |
asem | tamarinde |
asin | zout |
ati | lever |
atjar | ingemaakt tafelzuur |
atjar manis | zoetzuur |
babi | varkensvlees |
babi ketjap | varkensvlees in ketjap |
babi panggang | geroosterd gekruid varkensvlees |
bami | Chinese deegwaren |
bawang | ui / knoflook |
bawang merah | rode ui |
baru | nieuw |
bebek | eend |
belado | met pepers bereid |
belimbing | carambola (stervrucht) |
belindjo | bittere noot, wordt gebruikt voor emping |
beras | gepelde, ongekookte rijst |
beras ketan | kleefrijst |
bihoen | rijstvermicelli |
boemboe / bumbu | kruidenmix |
brambang | rode sjalot |
brem | rijstwijn |
cabe | Spaanse peper |
cabe hijau | groene Spaanse peper |
cabe merah | rode Spaanse peper |
cabe rawit | kleine zeer scherpe peper |
coklat | chocolade |
cumi-cumi | inktvis |
dadar | omelet |
daging | vlees |
daging kambing | geiten- of schapenvlees |
daging sapi | rundvlees |
daun | blad |
daun bawang | lente ui |
daun djeroek poeroet | kaffir limoenblad |
daun pandan | geurig blad van palmachtige boom (Pandanus) |
daun pisang | bananenblad |
daun salam | geurig blad van een soort laurierblad |
delima | granaatappel |
dendeng | dun gesneden gekruid en gedroogd vlees |
dendeng belado | gekruid met Spaanse pepers |
djagoeng | mais |
djahe | gember |
djamboe | guave (tropische vrucht) |
djamoer koeping | Chinese paddestoel (wolkenoortjes) |
djawa | Java |
djeroek | citrusvrucht |
djeroek bali | pomelo |
djeroek besar | grapefruit |
djeroek manis | sinaasappel |
djeroek poeroet / jeruk | soort limoen (vooral het blad wordt gebruikt) |
djinten / jinten | komijn |
doerian | zeer sterk ruikende (stink)vrucht |
ebbi | gedroogde garnalen |
emping belindjo | plantaardige kroepoek (van de belindjo noot) |
es | ijs |
eskrim | ijs cream |
frikadel | gehakt |
gado-gado | gemengde groenten overgoten met pindasaus |
gandaria | zure tropische vrucht (pruim mango genoemd) |
garam | zout |
gembira | blij |
godok | gekookt/opgewarmd |
goela aren | palmsuiker |
goela bali | Balinese (palm)suiker |
goela djawa | Javaanse (palm)suiker |
goelai | gerecht gekookt in kokosmelk |
goreng | gebakken, gebraden, gefrituurd |
gula(h) djawa | Javaanse (palm)suiker |
ham | ham |
has | haas |
hati | lever |
hati ajam | kippenlever |
hidjau | groen |
ikan | vis |
ikan asin | zoute vis |
ikan djambal | gebakken, gezouten en gedroogde vis |
ikan goreng | gebakken vis |
ikan kering | gedroogde vis |
ikan teri | kleine gezouten gedroogde visjes |
ikan tongkol | tonijn |
item | zwart |
jagung | mais |
jahe | gember |
jambu | kleine tropische vrucht |
jamur | paddestoel/zwam |
jeruk | citrus soort |
jintan | komijn |
kacang | peul, boon, vrucht |
kacang goreng | gebakken pinda's |
kacang panjang | kouseband (lange boon) |
kaki tiga | driepoot, staat voor eeuwigheid |
kangkung | bladgroente, een soort spinazie |
kari | kerrie |
kawat | draad |
kayu manis | kaneel |
kecil | klein |
kelapa muda | jonge klapper/kokosnoot |
kemangi | Indonesische (citroen)basillicum |
kemirie | Indonesische amandalnoot, candlenut |
kentang | aardappel |
kentjoer | gemberachtige wortelstok |
kering | droog, gedroogd |
ketan | kleefrijst |
ketan item | kleefrijst zwarte |
ketimoen | komkommer |
ketjap | gekruide sojasaus |
ketjap asin | zoute sojasaus |
ketjap ikan | vissaus |
ketjap manis | zoete sojasaus |
ketjap sedang | zoete-zoute sojasaus |
ketoembar/ketumbar | korianderzaad |
kloewak/kluwak | zaden van de Pangium edule, smaakmaker |
koebis/kubis | kool |
koenier/kunir | Javaanse benaming voor kunjit |
koening/kuning | geel |
koenjit/kunjit | kurkuma (geelwortel) |
koeping tikus/kuping tikus | muizenoortjes" (Chinese paddestoel) |
koetjai/kutjai | bieslook |
kolak pisang | banaan gestoofd in santen |
kolang-kaling | geschilde vrucht van de aren palm |
kopi | koffie |
kopi susu | koffie met melk |
kroepoek/krupuk udang | garnalenchips |
kue | koekjes, gebak |
kue dadar | pannekoek |
kue kukus | gestoomd gebak |
kue lapis | gebak in laagjes bereid, o.a. spekkoek |
kukus | stomen |
kukusan | (rijst)stoompan |
laboe/labu | pompoen/meloen |
laksa | glasnoedels (Chinese vermicelli) |
lalab | sla, rauwkost of geblancheerde groenten |
lankoeas | ander woord voor laos/galangal |
laos | wortelstok, familie van de gember |
lapis | laag, lagen |
lapis daging | dun gesneden vleesgerecht |
lemak | vet |
lemang | gekookte kleefrijst met klapper |
lemper | gevulde rolletjes kleefrijst |
lidah | tong (van rund e.d.) |
limun | limonade/gazeuse |
lobak | soort radijs |
lodeh | groentegerecht in santen (kokosmelk) bereid |
lombok, lombok rawit | Spaanse peper / kleine zeer scherpe peper |
lontong | gekookte kleefrijst in blokjes gesneden |
lopis | in pisangblad gekookte kleefrijst |
lumpia | loempia |
madu | honing |
makan | eten |
makaroni | macaroni |
mangga | mangovrucht |
manggis | mangistan(vrucht) |
manis | zoet |
manisan | zoetigheid |
mankanan kecil | kleine hapjes |
markisah | soort vrucht (vaak in siroop te koop) |
martabak | krokante omelet met groenten en vleesvulling |
masak | koken, gekookt |
mata sapi | spiegelei, letterlijk "koeienoog" |
medja | tafel |
melindjo (emping) | plantaardige kroepoek (van de melindjo noot) |
mentah | onrijp, niet gaar |
mentega | (room)boter |
merah | rood |
merica/meritja | peper |
merpati | duif |
mie | noedels |
mihoen | rijstvermicelli |
minyak babi | reuzel |
minyak goreng | braadolie |
minyak kacang | aardnotenolie |
minyak kelapa | klapperolie |
minyak samin | rundvet |
minyak/minjak | olie |
murni | zuiver / puur |
nanas | ananas |
nangka | grote boomvrucht |
nasi | gekookte rijst |
nasi goreng | gebakken rijst |
nasi kebuli | opgemaakt rijstgerecht |
nasi koening/kuning | rijst met kurkuma gekookt/gele rijst |
nasi poetih/putih | gekookte witte rijst |
nasi rames | witte rijst met bijgerechten |
nasi toempeng/tumpeng | rijstberg in puntvorm |
oebi/ubi | zoete aardappel |
oedang kering/udang kering | gedroogde garnalen |
oedang/udang | garnalen |
oelek/ulek | fijnstampen/fijnmalen |
oelekan/ulekan | stamper van de vijzel |
onde-onde | hartig-zoete balletjes met groene bonenspijs |
opor-ajam | kipgerecht in santen gekookt |
padi | jonge rijstplant |
pala | nootmuskaat |
pandan | geurige pandanusplant |
panggang | roosteren/geroosterd |
pangsit | krokante deegwaren met vulling |
pangsit mie | bamisoep met pangsit |
panili | vanille |
pasar | markt |
pastel goreng | gebakken pastei |
pastel tutup | indonesische jachtschotel |
pedis/pedas | pitig/scherp |
pepaya | papajavrucht |
pepesan | in pisangblad geroosterd gerecht (meestal vis) |
perkedel | frikadel |
peteh | peteh- of petaiboon "stinkboon" |
petis | zwarte garnalenpasta |
pisang | banaan |
pisang goreng | gebakken banaan |
pisang susu | kleine zoete banaan |
pisang tanduk | hele grote bananen, vaak gekookt of gebakken |
putih | wit |
putih telor | eiwit |
ramboetan/rambutan | vrucht met harige schil, smaakt als lychee |
rames | gemengd |
rawit | kleine, zeer scherpe peper |
reboeng/rebung | jonge bamboescheuten |
rendang | Sumatraans vleesgerecht, zeer gekruid |
rendang ayam | gekruid gerecht met kip |
rendang daging | gekruid gerecht met vlees |
roedjak/rujak | vruchten overgoten met saus |
roti | brood |
roti kukus | gestoomd zoet brood |
sagu | sago |
sajoer/sajur | nat groentegerecht |
sajoeran/sajuran | groenten |
sake | Japanse rijstwijn |
salam | soort laurierblad |
sambal goreng | gebakken sambal |
sambal oelek/ulek | sambal (mengsel), ulek (stamper)=oelek |
santen | kokosmelk |
sapi | rund |
sate | op stokjes geregen en geroosterd vlees/vis |
sate ayam | sate van kippenvlees |
sate babi | sate van varkensvlees |
sate kambing | sate van geiten- of lamsvleees |
sawi | kool |
sedap | heerlijk |
sedeng/sedang | gemiddeld, zoet-zout |
selada | salade |
selai | gelei |
selamat makan | eet smakelijk |
sereh | citroengras |
seroendeng/serundeng | geraspte, gekruide en gebakken cocos |
setan | duivel |
smoor/semur | gesmoord of gestoofd vlees met soja/ketjap |
soe-oen/su un | glasnoedels |
soesoe/susu | melk |
soetil/sutil | roerbakspatel |
sop | dunne soep/bouillon |
soses | saucijsjes |
soto | gevulde dikke soep |
soto babat | soort soep met pens |
spekuk | spekkoek |
susu bubuk | melkpoeder |
tahoe/tahu | tofu (gestremde sojamelk) |
taoco/taotjo | Chinese saus van gegiste sojabonen |
tapioca | parels" van gedroogde cassave |
tar | taart |
tauge | ontkiemde mungbonen |
telor asin/telur asin | zout ei |
telor/telur | ei |
telur dadar | omelet |
telur mata sapi | spiegelei |
tempe goreng | gebakken tempe |
tempe/tempeh | sojaproduct verwerkt met hele sojabonen |
ten teng | pindarotsjes/koekjes in caramel |
tepoeng/tepung beras | rijstmeel |
tepoeng/tepung ketan | kleefrijstmeel |
tepung | meel |
terong | aubergine |
tidak pedas | niet pittig / mild |
tjampoer | gemengd |
tjendol | drankje met klappermelk en rijstmeelklontjes |
tjengkeh | kruidnagel |
tjobek | vijzel |
tjoeka | azijn |
tjoemi | inktvis |
toemis/tumis | gebakken in olie en gestoofd, fruiten |
toetoep/tutup | gesloten, dicht |
tomat | tomaat |
trassi | garnalenpasta |
trassi bakar | geroosterde trassi |
udang goreng/oedang goereng | gebakken garnaal |
udang kering/oedang kering | gedroogde garnaaltjes |
udang/oedang | garnaal |
urap/oerap | groenteschotel met geraspte klapper |
wadjan | roerbakpan met ronde bodem/wok |
wajik | zoete lekkernij van kleefrijst |
waroeng/warung | winkeltje/kraampje |